Aanvullende zorgverzekering

Het is mogelijk om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten wanneer bepaalde zorg niet gedekt wordt door het basispakket, maar je verwacht wel kosten te maken voor deze zorg in het komende jaar.

Een goed voorbeeld van dergelijke aanvullende dekkingen, die normaal gesproken niet in de basisverzekering zijn opgenomen, zijn tandheelkundige zorg en fysiotherapie. Op dit moment vallen deze beide niet onder de basisdekking.

Als je dus verwacht dat je bijvoorbeeld veel tandartskosten zult hebben, kan het verstandig zijn om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten, ook wel een tandartsverzekering genoemd.

De extra premie die je betaalt voor deze aanvullende dekking is doorgaans slechts een fractie van het bedrag dat je aan tandartskosten zou moeten betalen als je geen aanvullende verzekering hebt.

Er zijn verschillende zorgkosten en medische kosten die niet of slechts gedeeltelijk worden gedekt door het basispakket. Het is echter vaak onpraktisch en kostbaar om alles aanvullend te verzekeren. Daarom moet je zorgvuldig afwegen welke dekkingen je het beste aanvullend kunt verzekeren in een aanvullende zorgverzekering. Je kunt hiervoor advies vragen bij een verzekeringsmaatschappij of een onafhankelijk adviseur.

Dekkingen van aanvullende zorgverzekering

De meest voorkomende dekkingen die extra worden verzekerd, naast vele andere mogelijke zorgkosten, zijn:

  • Tandheelkunde
  • Zwangerschap en geboorte
  • Fysiotherapie

Daarbij is het, zoals eerder vermeld, belangrijk om goed te kijken of je de aanvullende dekking nodig hebt. Bijvoorbeeld, een man heeft geen aanvullende dekking nodig voor zwangerschap of geboorte.

Naast de vraag welke extra dekkingen verstandig zijn om te verzekeren, is er nog een ander belangrijk aspect.

Voor de basisdekking van de zorgverzekering geldt een acceptatieplicht. Dit betekent dat alle zorgverzekeraars wettelijk verplicht zijn om iedereen die een zorgverzekering wil afsluiten te accepteren, ongeacht de gezondheidstoestand van de persoon, zelfs als ze ernstig ziek zijn.

Zwangerschap en geboorte

Voor aanvullende zorgverzekeringen geldt geen acceptatieplicht. Een verzekeraar kan dus een dergelijke verzekering weigeren. Bijvoorbeeld, iemand met ernstige gebitsproblemen kan worden geweigerd voor een tandartsverzekering.

Daarom is het ook raadzaam om bij ziekte niet zomaar over te stappen als je ook aanvullende zorgverzekeringen hebt afgesloten. De nieuwe verzekeraar kan je namelijk afwijzen voor de aanvullende verzekeringen.

Het is dus belangrijk om goed te kijken voordat je overstapt naar een andere zorgverzekering en ook goed na te denken of je aanvullende dekking nodig hebt. Toch overstappen en een nieuwe zorgverzekering kiezen? Bekijk de voorwaarden dan goed, en of het nodig is om een aanvullende verzeekring af te sluiten.