besparen met kasboek

Besparen is altijd goed begin met een kasboek?

Besparen begint met het inzicht krijgen in je in en uitgaven. Om dit wat gemakkelijker te maken is het om een kasboek bij te houden. Heel simpel in een schriftje maar het kan ook op je computer. Op de computer is het nog wat overzichtelijker. Nu je alle in en uitgaven noteert zie je meteen wat je bijvoorbeeld kwijt bent aan een bepaalde verzekering. Of wat je maandelijks betaald aan energiekosten. Heel handig want nu kan je gaan kijken of je nog iets kan besparen op bijvoorbeeld de energiekosten of verzekeringen.

Kijk of het goedkoper kanEen van de beste bespaar tips is om te kijken of het goedkoper kan. Verzekeringen, abonnementen, energiekosten of de hypotheek. Daarnaast is het bij de verzekeringen ook heel goed om eens kritisch te kijken of er geen overbodige verzekering is afgesloten. Een voorbeeld daarvan is een doorlopende reisverzekering. Eigenlijk ga je maar eén keer per jaar op vakantie. Je kan deze omzetten naar een tijdelijke reisverzekering voor je op reis gaat. Dat scheelt je behoorlijk in premiekosten. Daarnaast is het ook goed om je inboedelverzekering eens tegen het licht te houden. Misschien zit je qua indexering (als je kijkt naar de waardebepaling van de inboedel) wel wat aan de hoge kant. Door deze aan te passen betaal je ook weer minder premie.

Besparen door voor een andere optie te kiezenNog iets om ter overweging te nemen als het gaat over bespaartips. Kijk of je voor een ander optie kan kiezen en bespaar daarmee geld. Heb je een abonnement op een tijdschrift? Je kan er ook voor kiezen om ze ergens tweedehands te kopen. Dat scheelt aanzienlijk in wat je normaal voor een abonnement betaald. Ga je altijd met de auto naar het werk maar is het qua afstand ook goed op de fiets te doen? Pak wat vaker de fiets en je bespaart geld op benzine. Dit is wat we bedoelen met besparen door een andere optie te kiezen.

Heb ik het echt nodig?Een andere geweldige bespaar tip is jezelf de vraag stellen heb ik het echt nodig? Stel je ziet in de winkel een leuke gadget. Je ervoor kiezen om deze gadget direct aan te schaffen. Maar je kan ook jezelf de vraag stellen heb ik het echt nodig? We zijn namelijk ook vaak geneigd om dingen in een impuls te kopen. Door er wat langer over na te denken voorkom je dit soort impulsaankopen.