Tips op jouw zolder efficiënt in te richten

Als je een zolder hebt dan weet je dat dit een fijne toevoeging is aan je huis wanneer het gaat om extra ruimte. Helaas is de verleiding voor veel mensen op te veel spullen op zolder neer te zetten (lees gooien). Daardoor wordt het rommelig, zonde! Wanneer je een beetje nadenkt over de inrichting van je zolder, dan kun je deze zowel gebruiken voor het bergen van je spullen als eventueel ook voor andere doeleinden. In deze blog geven we een aantal tips op dit te realiseren.

Overzicht

Om te beginnen is het verstandig om overzicht te creëren. Wanneer je een idee hebt van welke spullen je allemaal hebt, is het makkelijker om alles efficiënt te bergen. Je kunt daardoor namelijk zaken van elkaar scheiden en eventueel spullen weggooien of weggeven. Over het algemeen hebben we allemaal te veel spullen. Ga dus eens na wat je echt nodig hebt nadat je overzicht hebt gecreëerd, Heb je spullen over? Denk dan bijvoorbeeld eens aan mensen uit je buurt of in je familie. Misschien heb je een neefje die nog maar kort op zichzelf woont en wel wat extra spullen zou kunnen gebruiken. Ook kun j bijvoorbeeld denken aan een kringloopwinkel of zet je spullen op internet aangeboden voor een scherpe prijs of gratis af te halen.

Wie, wat, waar?

Zodra je weet welke spullen je moet bergen is het tijd om te kijken hoe je dit het beste kunt doen. Het is daarbij verstandig om eerst te kijken naar hoe je de spullen netjes wilt bergen. Kies je bijvoorbeeld voor kasten? Of maak je houten schotten aan de zijkant van de schuin aflopende dak? Zodra je dit weet is het slim om de spullen die je het minst gebruikt achteraan te zetten of op de minder goed bereikbare plekken. Denk bijvoorbeeld aan oude kleding van je kinderen welke uitsluitend nogmaals nodig zou hebben als je weer een nieuwe kind krijgt. Spullen die je vaker nodig hebt, zoals winterspullen,kun je beter op een goed bereikbare plek deponeren.

Efficiëntie

Door extra efficiëntie toe te passen kun je nog meer gebruik maken van de ruimte die je hebt Denk hierbij bijvoorbeeld aan zaken als inklapbare meubels of een vouwdoos in plaats van een gewone. Wanneer je alles zo effient mogelijk inricht houd je ruimte over voor andere spullen. Ook kun je er soms voor kiezen om een loungeplek of een werkruimte creëren doordat je ruimte over hebt. Denk maar eens na wat je het liefst met je zolder zou doen en hoe je dit zou kunnen realiseren.